Zajednički međunarodni master studij pomorske robotike u plavoj ekonomiji - MARBLE

Elektrotehnički fakultet u Sarajevu sudjeluje kao partner u projektu "MARBLE – Maritime Robotics in Blue Economy" financiranog u okviru sheme INTERREG Adrion, u sklopu kojeg će se razviti novi zajednički master studijski program. Koordinator projekta je Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba. Voditelj projekta ispred Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu je prof.dr. Adnan Tahirović. Projekt je započeo u januaru 2023. godine i trajat će do septembra 2023. godine.

Glavni cilj projekta MARBLE je podizanje kompetencija i vještina u primjeni pomorske robotike u području plave ekonomije podupiranjem pripreme inovativnog zajedničkog master programa "MARBLE – Pomorska robotika u plavoj ekonomiji" i provedbom zajedničke obuke koju organizira međunarodna mreža univerziteta, istraživačkih organizacija, poslovnih klastera i centara digitalnih inovacija.

Detaljne informacije o projektu možete naći na web stranici projekta i na Facebooku!

Projekt MARBLE dobio je snažnu podršku industrije plave ekonomije, s 29 pisama podrške primljenih od preduzeća i istraživačkih organizacija zainteresiranih za doprinos zajedničkom master programu organiziranjem prakse, mentorstvom studentima i predavanjima vezanim za njihovo područje stručnosti.

Projekt MARBLE okuplja četiri univerziteta i jednu istraživačku organizaciju: Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (Hrvatska, koordinator projekta), Univerzitet u Trstu (Italija), Nacionalni tehnički univerzitet u Ateni (Grčka), Elektrotehnički fakultet u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), Univerzitet Crne Gore (Crna Gora) i Nacionalni institut za oceanografiju i primijenjenu geofiziku (Italija);.

Partneri na projektu su također i poslovni klaster te digitalni inovacijski centar koji djeluje kao poveznica s industrijom iz sektora plave ekonomije. To su klaster pomorske tehnologije FVG S.c.a.rl. (Italija) i Digital Innovation Hub (DIH) Agrifood Croatia (Hrvatska).

Interreg.PNG